torsdag den 16. august 2012

Forsknings samarbejde omkring Øresund


Øresundsbroen bidrager til en hurtig integrationsproces, hvor uddannelses- og forskningsområdet vil indtage en central placering.
Mange af de studerende, der uddannes ved universiteterne og andre videregående uddannelsesinstitutioner i regionen, vil senere komme til at arbejde i en integreret Øresundsregion med et fælles arbejdsmarked.
En integreret region giver også forbedrede muligheder for at opnå synergieffekter og stordriftsfordele ved en bedre ressourceudnyttelse.

Visionen er, at området uddannelse og forskning får gode muligheder for samspil og udvikling inden for regionen.
Et af Europas stærkeste videncentre kan udvikles i grænseområdet mellem Danmark og Sverige til glæde for begge lande. F. eks. Hven.
Et af Europas største samlede udbud af højere uddannelser åbnes for borgerne i og uden for regionen.
Universiteterne på begge sider af Øresund har altid samarbejdet.
Intensiteten har varieret gennem århundreder, men kontakterne har aldrig været brudt.
Der er således de seneste årtier sket en ikke ubetydelig udveksling af universitetslærere fra Lund til Københavnsområdet og omvendt.

Samarbejdet gælder også udnyttelse af laboratorieressourcer eller fag, som ikke har været tilgængelige hos en selv og naturligvis om kendte forelæsere, hvis seminarer har tiltrukket deltagere fra begge sider af Sundet.
Samarbejdet og kontakterne mellem de københavnske og skånske universiteter og andre videregående uddannelsesinstitutioner har indtil nu hovedsageligt været uformelt og været baseret på enkeltstående initiativer. Men der er bestræbelser på at opbygge en stærkere fælles basis.

I 1994 indledtes et mere formaliseret samarbejde, som i efteråret 1997 fik navnet Øresundsuniversitetet. Integrationsprocessen i regionen har skabt et stort behov for en accelereret udvikling af samarbejdet.


Ingen kommentarer: